2014. szeptember 2.

Edward de Bono: Gondolkozz! …mielőtt túl késő

Ettől a könyvtől nem adsz le 20 kilót egy hét alatt, nem lesz simább a bőröd, nem lesz fehérebb a fogad és még csak a kopott porckorongod sem épül újra. Viszont elindít egy folyamatot, amivel jobbá teheted a gondolkodási készségedet. És még csak hinni sem kell benne, csak kipróbálni. 
Ki gondolná, hogy nem produktívan gondolkodik? Szinte senki. Legalábbis nem szívesen. Aztán amikor kicsit megpiszkálják kívülről a gondolkodásunk metódusait, akkor csak nézünk ki a fejünkből, hogy jé, tényleg. Aztán ha a miérteket is felfejtjük, na akkor jön a másik hökk. Ilyen pofonegyszerű, csak ki gondolná, ha nem teszik elénk, hogy : na figyi, ez így ez meg ezért.… Persze utólag már mindenki okos(kodik), hogy ennyi? Meg, hogy nem is. Pedig de. Ennyi és de igen. A jó dolgok mindig pofonegyszerűek. (na jó ez egy médiaverzió, de használható és simán továbbfejleszthető, hozzá kell olvasni a néhány gyakorlati módszerek leírást is) Ki lehet próbálni, közkincs.
A kipróbált és beágyazott konzervmegoldások, a logikus gondolkodásvonal persze működik. Működik, de nem fejlődik. Ez nem egy ellenes könyv, (mint ahogy egyik könyve sem), hanem ez jó, de most lépjünk még egyet könyv. 
És aki önhittségében azt gondolja nekemnemmondújat, az is jól jár, ha odafigyel Bonora, mert még csak be sem kell vallania, hogy tanult valamit. A szerzett tudás az övé és kész;)
 
Tessék ezen elgondolkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése